Thursday, 19 January 2017

Banking questions Test-1 (Various Committees)

1.    Implementation of  “Frauds & Malpractices In Banks” is based on recommendation of:
a)    A Ghosh Committee
b)    Shah committee
c)    Abid Hussain Committee
d)    Abid Hussain Committee

2.    “Insolvency And Wind Up Laws” is based on recommendation of:
a)    Abid Hussain Committee
b)    Adhyarjuna Committee
c)    AK Bhuchar Committee
d)    B Eradi Committee

3.    “Institutional Credit For Agricultural & Rural Development” is based on recommendation of:
a)    Abid Hussain Committee
b)    Adhyarjuna Committee
c)    B Eradi Committee
d)    B Sivaraman Committee

4.    “All India Rural Credit Review” was set up under chairmanship of:
a)    B Venkatappaiah Committee
b)    BD Shah Committee
c)    BD Thakar Committee
d)     Bhagwati Committee

5.    “Share Transfer Reforms” is implemented based on recommendation of
a)    Bhave Committee
b)    Bhide Committee
c)    Bhootlingam Committee
d)    C Rao Committee

6.    “Lead Banking System” introduced based on recommendation of :
a)    G Lakshmai Narayan Committee
b)    G Sundaram Committee
c)    Gadgil Committee
d)    Godwala Committee

7.    “Customer Service In Banks” in banks is being implemented based on recommendation of :
a)    Goiporia Committee
b)    GS Dahotre Committee
c)    GS Patel Committee
d)    Hathi Committee

8.    “A committee on “Soiled Banknotes” was set up and it’s recommendation  are being implemented “ Select the correct answer:
a)    Hathi Committee
b)    GS Dahotre Committee
c)    GS Patel Committee
d)    Hazari Committee 

9.    “ Working Capital Finance In Banks” based on recommendation of
a)    IT Vaz Committee
b)    J Reddy Committee
c)    James Raj Committee
d)    GS Dahotre Committee

10. “Jankiramanan Committee” was setup to look in to:
a)    Securities Transactions Of Banks & Financial Institutions
b)    Introduction Of Factoring Services In India
c)    Education Loan Scheme
d)    None of the above

11. “JV Shetty Committee” was setup to look in to:
a)    Consortium Advances
b)    Urban Cooperative Banks
c)    Introduction Of Factoring Services In India
d)    Education Loan Scheme

12. Regional Rural Banks” were setup based on recommendations of:
a)    Mahalanobis Committee
b)    Marathe Committee
c)    ML Dantwala Committee
d)    Mrs. KS Shere Committee

13. “P R Nayak Committee” was set up to look in to
a)    Institutional Credit To SSI Sector
b)    Improved Procedures For Transactions In PSU Bonds And Units
c)    Branch Expansion Programme
d)    None of the above

14. “Narsimham Committee” recommended on 
a)    Financial System Reforms
b)    Industrial Sickness And Corporate Restructuring
c)    Institutional Credit To SSI Sector
d)    Non-Performing Assets Of Banks

15. The following committee was set up to look in to “Productivity, Operational Efficiency & Profitability Of Banks”
a)    PC Luther Committee
b)    PD Ojha Committee
c)    Pendarkar Committee
d)    Pillai Committee


16. “The Service Area Approach” was implemented based on recommendation of:
a)    PL Tandon Committee
b)    PR Khanna Committee
c)    PD Ojha Committee
d)    Purshottam Das Committee

17. “Inspection System Of Banks” implemented based on recommendation of:
a)    R Jilani Committee
b)    R S Saria Committee
c)    Raghavan Committee
d)    All the above

18. “Tax Reforms” implemented based on recommendation of:
a)    Raja Chelliah Committee
b)    Rajamannar Committee
c)    Ram Niwas Mirdha Committee
d)    Rashid Jilani Committee

19. “Computerization Of Banking Industry & Public Sector Disinvestment”
a)    Rangrajan Committee
b)    Rashid Jilani Committee
c)    Ray Committee
d)    RG Saraiya Committee

20. ““RK Talwar Committee” appointed to look in to:
a)    Customer Service
b)    Differential Interest Rates Scheme
c)    Rationalization of Control returns
d)    Reforms In Insurance Sector

21. Onsite Supervision Function Of Banks” & “Inspection Of Banks (By RBI)” Based on recommendation of:
a)    S Padmanabhan Committee
b)    Samal Committee
c)    SC Choksi Committee
d)    Shankar Lal Gauri Committee

22. “SS Kohli Committee” recommended on following area, which among the following is wrong answer.
a)    Rehabilitation Of Sick Industrial Units
b)    Rationalization Of Staff Strength In Banks
c)    Willful Defaulters
d)    None of the above



23. “The Capital Account Convertibility” is based on recommendation of :
a)    SS Tarapore Committee
b)    Sukhmoy Chakravarty Committee
c)    Tambe Committee
d)    Tandon Committee

24. Financial Inclusion” is based on recommendation of
a)    Thingalaya Committee
b)    Tiwari Committee
c)    UK Sharma Committee
d)    Usha Thorat Panel

25. Disclosure Norms For Public Issues” based on recommendation of
a)    Vyas Committee
b)    Wanchoo Committee
c)    WS Saraf Committee
d)    Y H Malegam Committee




Answer Keys
1
A
2
D
3
D
4
A
5
A
6
C
7
A
8
A
9
A
10
A
11
A
12
C
13
A
14
A
15
A
16
C
17
A
18
A
19
A
20
A
21
A
22
D
23
A
24
D
25
D

No comments:

Post a Comment