Thursday, 26 January 2017

Banking Questions Test (MCQ)- 12

 Banking Questions Test- 12

Q1. As per RBI guidelines bank have to ear mark the following day as the customer day
a.    15th of every month
b.    Last day of every month
c.    1st day of every month
d.    Last Friday of month

Q2. The models which has been permitted to be adopted by banks for outsourcing are the following
a.    Business facilitators
b.    Business correspondents
c.    Service providers in non core activities
d.     a and b

Q3. When did the banking ombudsman scheme 2006 come in force?
a.    January 1st  2006
b.    February 1st  2006
c.    March 1st  2006
d.    April 1st  2006

Q4. The banking ombudsman is appointed by…………..
a.    The central government under banking regulation act
b.    The Reserve bank as required by RBI act
c.    Committee of supreme court judges
d.    The Reserve bank in terms of the scheme framed under Banking Regulation Act

Q5. Who can file a complaint in Banking Ombudsman Scheme?
a.    The customer
b.    Customer representative
c.    Advocate
d.    a and b

Q6. What is the limitation period for filing complaint with the banking ombudsman from the date of the receipt of reply from the bank?
a.    six months from the date of receipt of reply
b.    one year from the date of receipt of reply
c.    one year six months from the date of receipt of reply
d.    2 years from the date of receipt of reply

Q7. In case of complaints relating to credit card the maximum compensation that can be awarded is Rs ……….
a.    10 lakh
b.    5 Lac
c.    2 Lac
d.    1 Lac

Q8. The right to information act 2005 provides that the records should be preserved for …………
a.    5 to 8 years
b.    15 years
c.    20 years
d.    20 years

Q9. What is the time limit for filing appeal against the decision of the state commission with the national Commission?
a.    30 days
b.    45 days
c.    60 days
d.    90 days

Q10. A note which is washed, shrunk, altered or partially obliterated is called a …… note
a.    Soiled note
b.    Mutilated note
c.    Imperfect note
d.    obliterated note

Answer-
1-a
2-d
3-a
4-d
5-d
6-b
7-d
8-d
9-a
10-c

No comments:

Post a Comment