Sunday, 14 May 2017

Banking Questions Test (MCQ)- 65

Q1. The rate at which interest is paid by RBI on the CRR balance of the Banks
a.    4%    
b.    Nil     
c.     Bank Rate    
d.    Repo Rate   

e.    None of the above

Q2. The Insurance Regulatory and Development Authority of India acts as the regulator for the … sector of the financial system.
a.    Life insurance         
b.    General Insurance  
c.     Health insurance    
d.    Export Credit insurance
e.    All of the Above.

 Q3. The chairman of the Financial Stability and Development Council (FSDC) is
a.    Governor of RBI
b.    PM    
c.     Chairman of SEBI
d.    Union Finance Minister
e.    None of the Above

Q4. The maximum age of a MD of a banking company can be … years
a.    75      
b.    72      
c.     70      
d.    68      
e.    NOA
           
Q5. In case of a banking company the maximum age restriction of 70 years is applicable to
a.    Any director 
b.    MD    
c.     CMD            
d.    Any Whole time director    
e.    NOA

Q6. Every listed banking company must have a woman director in their board. This is as per the provision of the …
a.    RBI directive
b.    Companies Act
c.     BR Act
d.    SEBI guideline
e.    Both 2 & 4

Q7. Listed banks are required to publish quarterly results as per the directives of
a.    RBI    
b.    The Companies Act
c.     SEBI 
d.    GOI   
e.    None of the Above
 
Q8. As per RBI guideline the minimum capital required to form a new private sector bank
a.    Rs.500Cr for a private commercial bank
b.    Rs.100 Cr for a small finance bank
c.     Rs.100 Cr for a small payment bank
d.    a, b & c
e.    None of the above

Q9. As per the RBI guideline, before declaring dividend a banking company is required to transfer …% of its profit during the year to Reserve Fund.
a.    Maximum 20%
b.    Minimum 0%
c.     Maximum 25%
d.    Minimum 25% 
e.    Minimum 30%
Q10. The format in which a bank must prepare its financial statement is prescribed in…
a.    First schedule of BR Act   
b.    Second schedule of BR Act         
c.     Third   schedule of BR Act 
d.    Fourth schedule of BR Act

e.    Companies Act

Answer-
Q No
Ans
1
B
2
E
3
D
4
C
5
D
6
E
7
C
8
D
9
D
10
C




No comments:

Post a Comment